Fungsi Vitamin C Shaklee
Vitamin C diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu di semua bahagian badan kita, ia digunakan untuk ;
✔ Membentuk protein yang penting digunakan untuk membuat kulit kita cantik, tendon, ligamen dan saluran darah.
✔ Menyembuhkan luka dan bentuk tisu parut
✔ Membaiki dan mengekalkan rawan, tulang dan gig
✔ Vitamin C adalah salah satu agen antioksidan. Antioksidan adalah nutrien yang menghalang beberapa kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.
Radikal bebas terhasil apabila badan kita memecahkan makanan atau apabila kita terdedah "kepada asap tembakau (rokok) atau radiasi . Pembentukan radikal radiasi dari masa ke masa adalah penyebab kepada proses penuaan. Semakin banyka radikal bebas, semakin kita kelihatan lebih tua. Radikal bebas menyumbang kepada kanser, penyakit jantung, dan keadaan seperti artritis. Badan tidak mampu untuk membuat vitamin C sendiri, dan ia tidak menyimpan Vitamin C. Oleh itu adalah penting untuk mengambil banyak makanan yang mengandungi Vitamin C dalam diet harian kita.
Selama bertahun-tahun, Vitamin C telah menjadi ubat popular untuk selsema.
Kajian menunjukkan bahawa bagi kebanyakkan orang, Vitamin C tambahan atau makanan yang kaya dengan Vitamin C tidak mengurangkan risiko mendapat selsema biasa. Walau bagaimanapun, orang-orang yang mengambil Vitamin C tambahan mungkin mempunyai kurang sedikit risiko menghidap selsema atau demam sekalipun, gejala dan simptomnya lebih ringan.
Makanan Sumber Vitamin C
Semua buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi beberapa jumlah Vitamin C.
Buah-buahan dengan sumber tertinggi Vitamin C termasuk ;
- Tembikai
- Buah-buahan sitrus dan jus seperti oren dan anggur
- Buah kiwi
- Mangga
- Betik
- Nanas
- Strawbery, rasberi, beri biru,kranberi
- Brokoli, brussels pucuk, kubis bunga
- Lada merah
- Bayam, kubis,lobak hijau dan lain-lain sayur-sayuran berdaun
- Keledek dan putih
- Tomato dan jus tomato
- Sesetengah bijiran dan lain-lain makanan dan minuman diperkaya dengan Vitamin C. (bermakna Vitamin atau mineral telah ditambah kepada makanan). Periksa label produk untuk melihat berapa banyak Vitamin C adalah dalam produk.
- Anemia
- Gusi berdarah
- Kurang keupayaan untuk melawan jangkitan
- Menurun kadar penyembuhan luka
- Rambut kering dan bercabang
- Mudah lebam
- Radang gusi
- hidung berdarah
- Kemungkinan berat badan kerana metabolisme yang perlahan
- Kulit menjadi kering dan bersisik
- Sendi bengkak dan pedih
- Ambil vitamin c selepas makan. Vitamin C yang diambil bersama makanan akan memudahkan ia untuk dicerna dan lebih cepat memasuki dalam darah.
- Untuk penyerapan iron pada tahap optimum, ambil iron bersama dengan Vitamin C. Gabungan iron dan vitamin C akan menguatkan lagi imun badan kita.
- Untuk kadar penyerapan Vitamin C yang lebih optimum, kita boleh ambil vitamin c mempunyai ciri-ciri iaitu "Sustained Release" iaitu sistem pelepasan jika badan kita tidak mengcukupi vitamin c.
- jangan ambil dos yang berlebihan atau tinggi sekaligus, ambil secara berperingkat itu lebih baik.
0 Comments
Post a Comment