Vitamin C adalah vitamin yang larut dalam air. Ia tidak disimpan dalam tubuh. Jadi ia harus diambil secara berterusan dalam makanan.
Banyak makanan terutamanya buah-buahan yang membekalkan Vitamin C. Antaranya buah oren dan pelbagai jenis limau tempatan, mangga, cili hijau, brokoli dan tomato.
Ada kalanya pemakanan yang kita makan tidak cukup dengan Vitamin C, terutamanya jika makan makanan yang berproses.
Makanan segar yang kita makan membekalkan sebahagian kecil peratusan yang diperlukan oleh tubuh. Jika kita mengambil makanan berproses, tiada vitamin yang dapat dibekalkan ke dalam tubuh. Oleh itu kita perlukan supplement Vitamin C.
Untuk mencapai tahap membantu rawatan, (therapeutic dose) kita memerlukan dos yang lebih tinggi iaitu antara 500mg dan 1,000mg viatmin setiap hari. Dos yang sebegini boleh didapati dari kebanyakkan farmasi dan ia bukanlah dos berbahaya.
Ada beberapa jenis supplement Vitamin C;
1. Ascorbic acid
Ia boleh didapati dalam bentuk natural atau sintetik. Ia ada dalam berntuk pil kunyah (chewable tablet) atau kapsul, cecair dan powder. Ia boleh menyebabkan keradangan perut jika diambil dalam dos yang tinggi dan perut yang kosong.
2. Buffered Vitamin C
Ia mengandungi garam mineral bersama ascorbic acid. Kurang berasid dan sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah gastritis. contohnya calsium ascorbate.
3. Vitamin C dengan bioflavonoids
Bioflavonoids adalah komponen tumbuh-tumbuhan yang menambahkan fungsi antioksida pada Vitamin C. Ia juga menambahkan kadar penyerapan vitamin dalam usus.
4. Topical Vitamin C
Ia adalah serum yang mengandungi Vitamin C yang pekat. Ia sesuai digunakan sebagai sapuan pada kulit sebagai salah satu cara melambatkan penuaan terutamanya kulit muka.
VITAMIN C PLUS SHAKLEE 500mg
Vitamin C dari sumber semulajadi, dari ekstrak jagung maka ia sesuai untuk yang ada perut sensitif seperti gastrik. Juga ada tambahan 120mg bioflavnoids untuk membantu meningkatkan penyerapan vitamin C di dalam badan kita.
0 Comments
Post a Comment